Ohita
Mökkikauden sänkyyn ja vuodetekstiileihin kannattaa panostaa hyvästä syystä

Tiedote -

Mökkikauden sänkyyn ja vuodetekstiileihin kannattaa panostaa hyvästä syystä

Kevään myötä monet aloittavat mökkikauden ja mökillä vietetään usein viikonloppuja, kesälomia tai jopa koko kesä. Viikonloput ja loma-ajat ovat aikaa palautumiselle ja unella on palautumisen kannalta suuri merkitys. Moni vie mökille vanhat tyynyt ja peitot, mutta unihygieniaan ja palauttavaan uneen olisi järkevää satsata myös loma-aikaan.

JYSKin vuoden 2024 alussa teettämä laaja unitutkimus paljastaa, että 63 prosenttia suomalaisista kokee nukkuvansa erittäin hyvin tai melko hyvin. 24 prosenttia vastanneista kertoo, että tyynyllä on suuri merkitys hyvään uneen. Silti mökkikauden alkaessa mökille viedään usein pääasiallisen kodin käytöstä poistuvia patjoja ja vuodevaatteita tai tekstiilit saattavat olla talven läpi mökissä käyttämättöminä.

Unen laatuun vaikuttaa myös huoneen lämpötila, jonka 59 prosenttia suomalaisista kokee merkittäväksi. Joka kolmas suomalainen vastaa huoneen valaistuksen vaikuttavan uniin, eli nämä asiat olisi hyvä ottaa huomioon myös mökillä nukuttaessa.

Valitse sinun tarpeisiisi sopivat vuodevaatteet

Yksi yö huonolla tyynyllä tai kirkkaassa valossa ei välttämättä vielä vaikuta hyvinvointiin. Jos mökillä viettää viikonkin putkeen, huomaa, kuinka suuri merkitys makuuhuoneen materiaaleilla ja valaistuksella sekä lämpötilalla saattaa olla nukkumiseen. Lomalla on tarkoitus palautua arjen kiireistä, joten unenlaadun soisi olevan hyvä.

Jos mökki ei ole talvisin lämmitetty, on hyvä huomioida, etteivät materiaaleiksi sovi memory foam-tuotteet. Memory foam-tyynyt ja patjat muotoutuvat nukkujan asennon ja painon mukaan, mutta ne eivät kestä pakkasta talvella.

“Mökille soveltuvat parhaiten kaikki kuitutäytteiset tuotteet. Hengittävyyden kannalta parhaita ovat tuotteet, joissa on puuvillapäällinen. Ne eivät pelästy myöskään pakkasta”, JYSKin myymäläpäällikkö Jasmine Romppainen kertoo.

Mökillä saattaa olla kesäöisin kuuma, joten viilentävät peitot ja tyynyt ovat tällöin ideaali vaihtoehto mökin vuodevaatteiksi. Kaikki perheenjäsenet eivät ole samanlaisia nukkujia, joten kannattaa valikoida vuodevaatteet nukkujan mukaan. Viilentävä peitto herkemmin hikoilevalle, lapselle ehkä painopeitto ja palelevalle perheenjäsenelle paksumpi peitto. Jopa 52 prosenttia suomalaisista nauttii tutkimuksen mukaan viileässä nukkumisesta.

Lämpimiin kesäöihin suosittelen ehdottomasti viilentäviä tyynyjä ja peittoja. Niiden vaikutuksen todella huomaa nukkuessaan. Viilentävässä kuitutyynyssä on viilentäviä ja lämpötilaa sääteleviä mikrokapseleita, jotka luovat kuivan ja miellyttävän nukkumisympäristön. Viileässä peitossa viileyteen vaikuttaa täytteen määrä peitossa.

On kuitenkin hyvä huomioida, että myös päällisen materiaali vaikuttaa viileyteen ja esimerkiksi puuvillapäällinen on viileämpi ja hengittävämpi kuin polyesteripäällinen”, Romppainen jatkaa.

Kesäkuumalle paras vaihtoehto on Downfeel Cool-tyyny, jossa on 100% puuvillatvillipäällinen, joka on käsitelty aloeveralla. Päällisessä on viilentäviä ja lämpötilaa sääteleviä mikrokapseleita, jotka luovat kuivan ja miellyttävän nukkumisympäristön.

Downfeel Cool tyynyn kaveriksi suosittelen Brurin antiallergista kuitupeittoa, jonka 700g kevyt ja pehmeä untuvan kaltainen kuitu säilyttää muotonsa”, Romppainen kertoo.

Makuuhuoneen pimentäminen ja lakanat kannattaa huomioida mökilläkin

Tutkimuksen mukaan tyypillinen 18-69-vuotias suomalainen suosii materiaalina lakanoissaan puuvillaa, nauttii viileässä nukkumisesta ja käyttää keskikorkeaa tyynyä. Nukkuminen kannattaa tehdä mökilläkin mahdollisimman toimivaksi.

Erityisesti lämpimiin kesäöihin lakanoiden materiaaleiksi sopii pellava. Pellava on miellyttävä materiaali kuumalla ilmalla imien tehokkaasti kosteutta. Lisäksi se tuntuu kuumalla ilmalla viileältä ja viileällä lämpimältä. Se on myös helppo materiaali huoltaa mökkiolosuhteissa, sillä näyttää tyylikkäältä ryppyisenäkin.

Unihygienian kannalta JYSKin asiantuntijat suosittelevat myös patjan- ja tyynynsuojuksia, sillä ne suojaavat tehokkaasti lialta ja yön aikana erittyvältä hieltä.

Joka kolmas suomalainen kokee valoisuuden vaikuttavan uniinsa ja pimennysverhot ovatkin paras tapa parantaa mökillä nukkumista. JYSKin laajasta valikoimasta löytyy mökkien eri kokoisiin ja eri tyylisiin ikkunoihin sopivia pimennysverhoja.

Uneen kannattaa satsata ympäri vuoden ja kannattaa huomioida, etteivät samat materiaalit välttämättä toimi talvikodissa ja kesäkodissa. Hiljainen ympäristö, huoneen lämpötila ja valaistus nousivat patjan ja tyynyn kanssa merkittävimmiksi uneen vaikuttavista asioista JYSKin teettämässä ”Näin Suomi nukkuu”-tutkimuksessa alkuvuonna 2024.

JYSK teetti tutkimuksen Sanoman Suomitutka-paneelin kautta. Tulokset ovat kattavia valtakunnallisesti ja kyselyyn vastasivat 18-69-vuotiaat suomalaiset.

Aiheet


JYSK on kansainvälinen nukkumiseen, huonekaluihin ja sisustukseen erikoistunut tanskalainen perheyritys. Skandinaaviset juuret ja muotoilukieli tekee sisustamisesta helppoa niin kotona, toimistossa kuin ulkona puutarhassa.

JYSKillä on yli 3300 myymälää ja verkkokauppa 48 eri maassa. Tarjoamme huipputarjouksia ja asiantuntevaa asiakaspalvelua lähellä asiakasta.

Perustaja Lars Larsen avasi ensimmäisen myymälänsä Tanskassa vuonna 1979. Nykyään JYSK työllistää yli 30 000 kolleegaa. JYSK on osa perheomistuksessa olevaa Lars Larsen -konsernia, jonka kokonaisliikevaihto oli 5.91 € miljardia. JYSKin kokonaisliikevaihto oli 4,87 miljardia euroa tilikaudella 2021/22.

Yhteyshenkilöt

Taija Paavola

Taija Paavola

Lehdistön yhteyshenkilö Viestintäpäällikkö +358 407 797 298 JYSK Suomi